Tinta contra Hitler fins el 16 de febrer al MuVIM

3 d'octubre de 2024

16 de febrer de 2025

10:00 A 20:00

MuVIM, Carrer de Quevedo, València, Espanya

http://www.muvim.es/va/content/tinta-contra-hitler

Gratuïta

963 88 37 30

vas a assistir Tinta contra Hitler fins el 16 de febrer al MuVIM?
Sí ho sóc  Encara no hi assisteix ningú.

Event Descripció

Tinta contra Hitler, Mario Armengol, caricaturista en la II Guerra Mundial.

Tinta contra Hitler. Exposició temporal, del 3 d’octubre al 16 de febrer al MuVIM, Museu Valencià de Il·lustració i de la Modernitat.

El MuVIM, Museu Valencià de Il·lustració i de la Modernitat, presenta «Tinta contra Hitler. Mario Armengol, caricaturista en la II Guerra Mundial». Una exposició d’abast internacional dedicada a les caricatures originals inèdites, encarregades pel govern britànic de Winston Churchill. Així van ser dibuixades entre 1941 i 1945 per Mario Armengol (Sant Joan de les Abadesses, 1909 ― Nottingham, 1995).

La iniciativa ha comptat amb el comissariat del periodista i cronista de guerra Plàcid Garcia-Planas. També amb l’historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Arnau Gonzàlez i Vilalta. Tots dos van triar este museu de la Diputació de València. Esdevenint així l’escenari d’una de les majors mostres amb dibuixos originals de propaganda de la Segona Guerra Mundial mai organitzades a Europa.

«Els 150 dibuixos exhibits son un autèntic tresor de la història europea i mundial. Plens de reflexions que, huitanta anys després, encara són actuals», expliquen els comissaris. «Caricatures que ens parlen de tots els grans temes i fronts bèl·lics. Esdevenint així un gran fris de la conflagració més gran que el món ha viscut», assenyalen.

Unes peces dibuixades per a «combatre l’innegable poder d’atracció de l’esvàstica com a símbol del nazisme». Amb un estil que també moltes vegades s’avança estèticament a la seua època. I que acosta així l’executòria d’Armengol a les estètiques del còmic d’anys posteriors.

En tot cas, les seues caricatures respiren una tensió humana i política. «Que ens interpel·len hui en dia sobre els límits de l’humor»,  subratllen igualment els comissaris.

Els visitants de l’exposició del MuVIM seran els primers a contemplar de manera extensa la qualitat dels dibuixos d’Armengol. Produïts per al Ministeri de la Informació britànic (MOI), i en unes dimensions molt més grans que les que van veure els lectors de la premsa mundial. Que –d’Amèrica a Oceania– van seguir la seua obra abans que la pau les fera caure en l’oblit.

El diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, ha volgut fer evident la satisfacció de la Corporació provincial. En ser el MuVIM qui «esdevé el centre expositiu que assumix en primer lloc la difusió d’una part tan important de l’obra original de Mario Armengol. L’únic ciutadà espanyol que va treballar massivament per a la propaganda dels aliats durant la Segona Guerra Mundial». La mostra, com assevera també el diputat, és excepcional. «Tenint en compte la dificultat de localitzar peces originals de caricatures preparades per a la premsa, que difícilment sobreviuen en el seu format original».

Tot incidint en això, el director del MuVIM, Rafael Company, ha recordat que es tracta d’un llegat. «Preservat primer per l’autor i després per la seua família, i conservat amb una consciència patrimonial molt digna d’elogi».

Justament, l’actitud de les esmentades persones, i la seua generositat envers el museu, són factors decisius. Per tal que ―en paraules de Company― «la nostra institució puga donar a conèixer al públic valencià, espanyol i europeu l’obra d’un autor imprescindible en la història de la caricatura de guerra». En el mateix sentit, dos portantveus familiars, Gil Armengol i Gasull i Lindah Kiddey, han llegit sengles declaracions on han glossat la figura de Mario Armengol i, igualment, han agraït al museu i a la Diputació la realització de la mostra.

Company ha glossat la figura de Mario Armengol definint-lo com un soldat que, «armat primer de fusell i després de tinta», va posar tot el seu talent i enginy «en el costat correcte de la Segona Guerra Mundial» i va deixar a la posteritat «molts retrats d’Adolf Hitler, d’aquell dirigent farcit d’odi que va seduir la pròpia societat fins a la degradació col·lectiva».

Per la seua part, Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, ha posat de relleu que Armengol és un dibuixant i dissenyador que «des de l’exposició de València deixa de ser un desconegut a les nostres latituds, o pràcticament un desconegut per al gran públic, per a tornar a entrar en la història gràfica espanyola i europea amb una excel·lent exposició i un extens catàleg que, gràcies a la tasca d’investigació i reflexió dels comissaris, no només mostra els dibuixos sinó que els analitza i dissecciona de manera precisa i partint d’un bagatge intel·lectual ben solvent».

A més, l’exposició ―que s’organitza temàticament amb propòsit pedagògic― s’enriqueix amb una menuda mostra de monedes que portaven a la butxaca els soldats que van patir aquella guerra: una aportació que s’endinsa en la difusió massiva de símbols que les caricatures exhibides volien destruir o defensar.

Definida la transcendència del redescobriment de l’obra de Mario Armengol, el MuVIM treballa amb la clara intenció d’aconseguir la itinerància d’esta col·lecció de dibuixos, tan important, per diverses ciutats d’Espanya i d’Europa: en primer lloc, la relació s’ha establert amb el MNAC de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, entitat que ha col·laborat amb el museu de la Diputació i que acollirà les caricatures en la tardor del pròxim any.

«Tinta contra Hitler» serà visitable en el MuVIM fins al 16 de febrer de 2025.

«Tinta contra Hitler»: Catàleg exposició Guia de visita

 

Organitzadors

MuVIM, Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat

Carrer Quevedo 10 46001 València

963 88 37 30

http://www.muvim.es/va

About the Organizers

Un museu diferent
Què és el MuVIM
El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat
El MuVIM és un museu consagrat a preservar i donar a conéixer les idees que han fet possible el món modern. Perquè les idees tenen el poder de canviar la nostra vida. El poder de canviar el món. La seua Exposició Permanent és una arriscada aposta museogràfica i comunicativa: una experiència no només intel·lectual, sinó també sensorial i emocional. El MuVIM és, en definitiva, un museu diferent que no vol deixar indiferent ningú.

El Consell Internacional dels Museus (ICOM) va reconèixer en la seua Carta de Shangai del 2002 que hi havia museus que aplegaven i tenien cura del patrimoni immaterial de la Humanitat i no només dels objectes que havia produït al llarg de la seua història. Un any abans, però, la Diputació de València havia inaugurat el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM): un museu que volia preservar i donar a conéixer les idees i valors que havien fet possible el món modern, començant per aquella autèntica revolució de la ment que va suposar —als segles XVII i XVIII—  el moviment intel·lectual i polític que coneguem amb el nom d’Il·lustració.

 Les idees tenen el poder de canviar el món, atesa la seua gran capacitat per a moure a la gent a actuar o reaccionar davant de situacions que considera intolerables


El MuVIM es va definir, des del seu naixement, com un museu d’idees. Però això no vol dir que es tracte d’un museu consagrat exclusivament a la preservació i promoció d’un patrimoni estrictament immaterial. Perquè les idees —com deia el filòsof Isaiah Berlin— tenen molt de poder. Tenen el poder de canviar el món, atesa la seua gran capacitat per a moure a la gent a actuar o reaccionar davant de situacions que considera intolerables. Els canvis socials, econòmics i polítics que feren possible el trànsit d’un món medieval, teocèntric i feudal al món modern —el nostre— no s’expliquen només per modificacions en l’àmbit de les condicions materials. I l’Exposició Permanent del MuVIM —anomenada «L’Aventura del Pensament»— està enterament dedicada a explicar aquelles idees que canviaren no només el món, sinó també la nostra forma de viure i veure la vida.

 L'Exposició Permanent no és només una experiència intel·lectual: també sensorial i emocional


Es tracta d’una exposició sense objectes ni textos explicatius vehiculada a través de les noves tecnologies de la informació. Una sorprenent i arriscada aposta museogràfica i comunicativa per a explicar com ha evolucionat la societat occidental des de l’Edat mitjana fins a l’actualitat. Una experiència no només intel·lectual, sinó també sensorial i emocional, en la que podràs disfrutar entenent i entendre disfrutant. La visita es pot realitzar en quatre idiomes: valencià, castellà, anglés i francés.


Però no només hi ha l’Exposició Permanent, sinó que l’àmbit d’interés del museu li permet abordar —a través de les seues exposicions temporals— els progressos però també els problemes del món contemporani, a través de totes les manifestacions intel·lectuals o artístiques en les quals s’expressen els individus del segle XXI, que viuen en un món econòmicament globalitzat i culturalment interconnectat.


A banda de la seua faceta museogràfica, el museu desplega una ingent programació complementària com ara conferències, actuacions musicals, cicles de cinema, jornades i conferències, tallers per a públic infantil o adult i un llarg etcètera. Totes les activitats —com també la visita a l’Exposició Permanent— són gratuïtes. Al vestíbul del museu, a més, es pot vore una maqueta que reprodueix tridimensionalment la ciutat de València en el segle XVIII, tal com la va dibuixar el Pare Tosca. També es poden visitar, al semisoterrani, les restes d’una torre medieval.

 Un museu diferent que no vol deixar indiferent ningú


Les activitats i exposicions del MuVIM sempre ofereixen un valor afegit: són una mica més que una mostra d'objectes. Ben al contrari, se serveixen d'objectes per a expressar idees. Idees que pretenen fer pensar al visitant, incitar-lo al debat, generar-li dubtes fins i tot. Dubtes que li servisquen per a entendre millor el món que li envolta, de manera crítica i no conformista.


Perquè el MuVIM és, en definitiva, un museu diferent que no vol deixar indiferent ningú.

How to Register?

Lloc

Sala Alfons Roig
 

MuVIM, Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat 

Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.

Contact Information

comunicacio.muvim@dival.es

Visitat 10 vegades, 1 Visita avui

Afegeix una ressenya

La teva puntuació per a aquesta llista:

Esdeveniment relacionat

TASTETS AL MERCAT

Plaça de l'Oli, Vilafranca del Penedès, Espanya

1 de April de 2023

12:00 A 15:00

TASTETS AL MERCAT: L’1 d’Abril a Vilafranca del Penedès amb Carles Sanahuja Com cada primer dissabte de mes arriben els Tastets al Mercat de 12 a 15h… Llegeix més…

Després de ToT

Teatre Auditori de Granollers, Carrer de Josep Torras I Bages, Granollers, Espanya

20 de January de 2023 A 28 de January de 2023

20:00 A 22:00

93 840 51 21

Després de ToT De la companyia Psirc, al Teatre Auditori de Granollers el Dissabte 28 de Gener a les 20:00 h. Un espectacle sobre la (im)potència o… Llegeix més…

Lajúlia MicroActuacions a Cardedeu

Restaurant el Melindro, Plaça de l'Església, Cardedeu, Espanya

23 de March de 2023

20:00 A 22:00

A partir d’aquest mes, a @el_melindro de Cardedeu, tindrem MICROACTUACIONS! El Dijous 23 a les 20 h @lajulia.oficial Lajúlia MicroActuacions a Cardedeu, pop d’autor on alternen els seus… Llegeix més…