El Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la UA, sota la coordinació d’El Tempir, organitza el Curs sobre Llengua i Identitat al Sud: la cultura popular valenciana, la setmana del 2 al 6 de maig. Es tracta de la continuïtat de les jornades que, sota la coordinació dels professors Sandra Montserrat i Lluís Català Oltra, El Tempir va organitzar l’any passat, amb la voluntat que cada any l’enfocament se centre en un àmbit concret. En la primera edició, amb el subtítol “Es pot ser valencià sense parlar valencià?”, vam focalitzar el debat, entre altres aspectes, sobre les dimensions i les funcions socials de la llengua al sud, i sobre els models d’identitat valenciana vertebradors que hi hem d’oferir. En els enllaços següents es pot veure el programa de l’any passat i el documental Ser a la frontera sud, un audiovisual que hi vam elaborar amb la voluntat de generar reflexió sobre l’estat de la llengua i la identitat al sud.

Enguany el curs se centrarà en la cultura popular, com es pot veure en el programa adjunt, amb els objectius següents:

  1. Conéixer i revaloritzar la cultura popular valenciana i en valencià de les terres del migjorn en un sentit ampli: rondalles, contes, contarelles, dites, manifestacions culturals (muixerangues, balls, moros i cristians…).
  2. Presentar aplicacions pràctiques de difusió i prestigi d’aquestes manifestacions culturals populars als centres educatius.
  3. Buscar la valencianitat com a element comú denominador de totes les manifestacions culturals que es realitzen al sud siguen en valencià o en castellà.
  4. Realitzar visites locals guiades per conéixer rondalles, contes populars, etc. a zones determinades del sud: Elx, Oriola, Castalla, etc.

A més, en aquesta segona edició comptem en aquest curs amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, el Vicerectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, la Càtedra Enric Valor, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, l’Ajuntament d’Elx i l’Ajuntament d’Oriola.

Programa del Curs Llengua i Identitat al Sud: la cultura popular valenciana

Dimarts 2 (Elx. Centre de Congressos)

17.00 h. Conferència: «La festa i la identitat. El cas del País Valencià». Joan Francesc Mira i Casterà, escriptor i acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
18.30 h. Conferència: «Identitat i cultura popular en el context educatiu del sud». Anna Francés Mira, assessora d’Educació Plurilingüe i membre del Grup d’Estudis Etnopoètics.

Dimecres 3 (Elx. Centre de Congressos)

17.00 h. Conferència: «Moros i cristians valencians. La llengua en els alardos i les ambaixades». Albert Alcaraz Santonja, arxiver de l’Arxiu Municipal de la Vila Joiosa.
18.30 h. Conferència: «Les rondalles de l’Alacantí i el Baix Vinalopó». Joaquim González Caturla, autor del recull de les rondalles.
19.30 h. Conferència: «La construcció de la identitat per a la motivació de l’aprenentatge del valencià». Hèctor Càmara i Sempere i Eduard Baile i López, prof. del Dept. de Filologia Catalana de la UA.

Dijous 4 (Elx. Centre de Congressos)

17.00 h. Conferència: «Llengua, literatura i identitat: educar en la fantasia». Joan Borja i Sanz, prof. del Dept. de Filologia Catalana de la UA.
18.30 h. Conferència: «El sud valencià, terra de llegendes». Víctor Gómez Labrado, escriptor i professor de Secundària.

Divendres 5 (Oriola)

17.00 h. Visita guiada a Oriola: «Patrimoni oral valencià en toponímia, tradicions i llegendes d’Oriola». Jesús Millán i Garcia-Varela, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de València i Anna Francés Mira, assessora d’Educació Plurilingüe i membre del Grup d’Estudis Etnopoètics.

Dissabte 6 (Castalla-Elx)

09.30 h. Visita guiada per Planisses (Castalla): «Conéixer l’obra rondallística i narrativa d’Enric Valor». Vicent Brotons i Rico, prof. del Dept. de Filologia Catalana de la UA.
19.30 h. Acte d’encesa d’espelmes: Al sud, en valencià! (Elx). Amb la participació de la Colla Corball.

També podeu descarregar-vos des d’ací el programa.

Inscripció i matrícula

Hi ha una doble via d’inscripció i matriculació:

Opció A. Persones que estan obtenint la capacitació per a l’ensenyament en valencià o no exerceixen en l’àmbit docent.

Aquest curs té el reconeixement del Departament de Filologia Catalana com a 2 crèdits a l’efecte de l’itinerari per a l’obtenció del Certificat de capacitació per a l’ensenyament en valencià. La data d’inscripció és de l’11 al 30 d’abril en https://dfc.ua.es/va  Preu de la matrícula: persona afiliada a El Tempir, 30 euros; l’alumnat i personal de la UA, 40 euros, i altres, 50 euros.

Opció B. A través del CEFIRE d’Elx

Si ets docent en actiu, pots inscriure’t des del 3 al 24 d’abril en mestreacasa.gva.es/web/cefireelx/inscripcio La inscripció no comporta pagament de cap taxa.