Vídeo
Mapa
Fotografies
Event Descripció
La 97a edició de l’Aplec Pairal de Catalunya s’amplia de dijous 29 de maig a diumenge 1 de juny amb 6 cobles!
T’esperem a Calella del 29 de maig a l’1 de juny amb 6 cobles: Cobla La Llobregat, La Principal de la Bisbal. La Cobla Orquestra Montgrins, la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, la Cobla Marinada i la Cobla Bisbal Jove!
l’Agrupació Sardanista de Calella aposta per ampliar a 4 dies l’aplec Pairal de Catalunya a 4 edicions d’arribar als 100 anys d’aplecs a Calella. L’entitat reforça el seu acte mes gros comptant altre cop amb les sis cobles del 2024: La Llobregat. La Principal del Llobregat, la Montgrins, la Sant Jordi, la Marinada i la Bisbal Jove.
Per a la prèvia del dijous s’experimentarà amb un concert participatiu on el públic hi tindrà un paper protagonista. La programació de la resta de dies es mantindrà com fins ara. I, així doncs, el divendres serà el de la cercavila fins a la Plaça de l’Ajuntament on es farà el pregó. El compositor calellenc Jordi Feliu prendrà el relleu a Anna Abad (2023) i Pitu Chamorro (2024), i farà els honors regalant així una peça de nova creació.
Xavier Ventosa escriurà la sardana del monogràfic del 97è Aplec Pairal de Catalunya! És “Encanteri”, per un aplec fantàstic! Quines ganes d’escoltar-la! S’estrenarà a 4 cobles el diumenge d’aplec a la tarda!
Tots els elements que defineixen l’Aplec s’han plasmat en el cartell que tindrà una funció que va més enllà del fet d’anunciar les dates i les cobles participants. Es tracta d’una il·lustració del calellenc Sergi Cugat on hi apareixen els espais, persones i símbols de la trobada amb més solera del país. Es dibuix es repartirà entre els escolars de Calella perquè el pintin, un pretext per donar a conèixer la sardana als nous públics. El mateix es farà amb la gent gran que viu a les residències geriàtriques de Calella.
L’Aplec de Calella, “l’Aplec Pairal de Catalunya” com se l’anomena, és el degà dels aplecs de la sardana i l’element més emblemàtic del sardanisme calellenc.
L’origen de l’Aplec es remunta a l’any 1926 i va néixer amb la voluntat de commemorar el segon aniversari de la fundació de la Joventut Sardanística de Calella (antecessora de l’Agrupació Sardanista de Calella), en una sortida dominical a la font de Sant Jaume, al terme veí de Pineda de Mar. Així es va acordar en la reunió de junta del 31 de gener de 1926 i al mes de maig es recaptava una quota extraordinària per afrontar la despesa que suposaria fer venir les cobles Barcelona i La Principal de la Bisbal, les dues millors del moment. Davant l’èxit assolit, es va repetir cada any i se l’anomenà “L’aplec Llevantí de la Sardana”.
A partir del 1929 se’l traslladà al Parc Dalmau de Calella, que acabava d’esdevenir de propietat municipal i es fixà una data definitiva: el primer diumenge de juny. D’aleshores ençà, s’ha celebrat cada any, llevat de dos anys en el període de la Guerra Civil espanyola.
Es poden apreciar quatre etapes ben diferenciades en la seva organització:
- La primera, des dels inicis fins a la Guerra Civil espanyola, amb la Joventut Sardanística.
- La segona, després de la Guerra Civil fins al 1972, a càrrec de “Educación y Descanso”.
- La tercera, del 1973 al 1976, etapa de transició, a càrrec del Patronat Municipal de Turisme.
- La quarta etapa, des del 1977 fins a l’actualitat, a càrrec de l’Agrupació Sardanista.
Cal destacar els dos primers anys de la darrera etapa que van deixar una gran empremta en la història de l’Aplec. El 1977, per recuperar l’Agrupació Sardanista l’organització i el 1978 per la visita del Molt Honorable Josep Tarradellas, President de la Generalitat de Catalunya, que tornava de l’exili.
Si la sardana constitueix un símbol del nostre país i l’eix vertebrador de la seva cultura, l’Aplec de Calella constitueix el mirall de la societat calellenca, una ciutat hospitalària i pionera com ho ha estat en el turisme i en la sardana.
D’uns anys ençà, estem compromesos en la qualitat dels actes i en la modernització i l’adaptació al temps que vivim. Per això, s’ha potenciat la vigília de l’Aplec amb un concert la tarda del dissabte i el trasllat de l’audició del diumenge a la nit del dissabte, aconseguint així que una gran quantitat de persones s’acullin a l’oferta hotelera que els oferim amb la col·laboració dels hotels de la nostra ciutat.
Hem de continuar l’esforç esmerçat per milers de persones que, des de l’anonimat han fet possible amb el seu gra de sorra tots aquests anys. La nostra aportació, treball i dedicació en la seva continuïtat i permanent superació no hi mancarà.
A més, el President de la Generalitat de Catalunya rebrà a totes les colles guanyadores del Campionat de Catalunya 2024. I comença la primera eliminatòria de La Sardana de l’Any on el tible Felip Molrales o la flabiolaire Maria Mercè Navarro s’enfronten a Manel de Marcel Sabaté i a Jordi Paulí.
Organitzadors
Agrupació Sardanista de Calella
Hotel d'Entitats Fàbrica Llobet-Guri C/Sant Jaume, 339, 2ON Apartat de Correus 156 08370 Calella
623952292
agrupacio@calellasardanista.cat
About the Organizers
Salutació de la Presidenta na Queralt Pedemonte
Com a presidenta de l’entitat, us convido a conèixer-nos a través d’aquesta pàgina web i de totes les nostres xarxes socials. Per a nosaltres és molt important transmetre els valors de la sardana; integritat, cooperació i cultura, i és necessari emprar mitjans tecnològics com aquests per a poder divulgar-los amb garanties d’èxit.
Prenc el càrrec juntament amb un equip de companys disposats a treballar sense ànim de lucre, empesos i empoderats per les ganes de treballar en aquell aspecte de la cultura popular oblidat en gran part en els temps que s’esdevenen però que té, paradoxalment, tants seguidors arreu del territori de parla catalana. Comencem una nova etapa de molta feina i ganes de fer-la.
Amor i sardanes!
Em vull fer sòcia/soci de l'Agrupació Sardanista de Calella
Descarregat emplena i envia'ns el formulari
FORMULARI
Contact Information
agrupacio@calellasardanista.cat
Visitat 56 vegades, 1 Visita avui