Arqueologia del paisatge : a Menorca El 31/1/25 i 1-2/2/25

31 de gener de 2025

2 de febrer de 2025

9:30 A 18:00

Institut Menorquí d'Estudis, Camí des Castell, 28, Maó-Mahón, Espanya

https://uimir.cime.es/contingut.aspx?idpub=1191

45 euros (inclou el trasllat en autocar per a la visita guiada als jaciments)

971351500

Event Descripció

XXIX EDICIÓ Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei. Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori.

Arqueologia del paisatge. El 31 de gener i 1 i 2 de febrer 2025. Seu de l’Institut Menorquí d’Estudis Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó

La Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR) ha donat a conèixer el que serà el seu programa formatiu per 2025, que es desenvoluparà de gener a maig i comptarà amb un total de sis cursos.


La XXIX edició de la UIMIR començarà el pròxim 31 de gener amb ‘Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori’, una formació coordinada per Alejandra Galmés Alba, arqueòloga i membre de l’Institut de Ciències del Patrimoni i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT – SIC), que explorarà el potencial de l’arqueologia del paisatge per comprendre les societats del passat i per gestionar el patrimoni cultural actual.
Coneixerem alguns aspectes fonamentals de la disciplina i l’aplicació de tecnologies digitals en l’entorn de les Illes Balears i Menorca. Per això, aquest primer curs de l’any inclourà una visita als jaciments arqueològics de la naveta des Tudons i Cornia Nou, on els alumnes podran veure com els continguts teòrics es tradueixen en el paisatge de Menorca.

Hi haurà dos cursos més que es dedicaran al coneixement de la realitat menorquina: ‘L’albufera de Menorca amb ulls matemàtics’ i ‘Territoris creatius: de la utopia a la realitat. El cas de Menorca’. Aquests dos cursos tindran lloc els mesos d’abril i maig, respectivament.

Els reptes jurídics de la gent gran en l’àmbit de les cures, l’assignatura pendent de l’educació sexual integral i la regulació de la intel·ligència artificial completaran la programació.

El curs «Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori» té com a objectiu comprendre com l’arqueologia del paisatge ens pot aproximar a les societats del passat i millorar la gestió del patrimoni cultural en l’actualitat.

El curs ofereix una introducció als aspectes fonamentals de la disciplina, incloent-hi la definició, els objectius i l’aplicació de tecnologies digitals per a l’estudi del passat. A través de diverses sessions, es presenten casos d’estudi que mostren com les societats antigues organitzaven els paisatges i com aquests es poden analitzar avui dia. També es dedica una atenció especial a la reconstrucció de paisatges vegetals i a la interacció d’aquests amb les comunitats humanes.

Objectius

• Explorar el potencial de l’arqueologia del paisatge per comprendre les societats del passat i per gestionar el patrimoni cultural actual.
• Mostrar el potencial de les metodologies digitals en l’estudi del passat, i les possibilitats que obren per a la gestió del patrimoni.
• A través de diferents casos d’estudi, entendre com diferents societats organitzaren el paisatge i com podem estudiar aquest fenomen.
• Indagar en la reconstrucció de paisatges vegetals en el passat i la interrelació entre aquests i les comunitats humanes.
• Donar a conèixer la importància de l’arqueologia del paisatge a les Illes Balears, i especialment a Menorca en relació amb l’assoliment de la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial.

Coordinació

• Alejandra Galmés Alba. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT – CSIC), grup de recerca ArqueoUIB

Professorat

• César Parcero Oubiña. Institut de Ciències del Patrimoni, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INCIPIT – CSIC)
• Ignasi Grau Mira. Universitat d’Alacant (UA)
• Llorenç Picornell Gelabert. Universitat de les Illes Balears (UIB), grup de recerca ArqueoUIB

Informació addicional:

Participants a qui va adreçat principalment: Professionals del patrimoni històric, guies i informadors turístics, professorat de secundària i batxillerat, arqueòlegs i públic general interessat en l’arqueologia de Menorca.
Hores de docència: 15 h
Places limitades
Col·labora: Agència Menorca Talaiòtica
Activitat reconeguda pel passaport cultural per a alumnes de grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/

ARQUEOLOGIA DEL PAISATGE: PROGRAMA

Divendres, 31 de gener

16.30 h Benvinguda i presentació del curs
17.00 h Sessió 1. Introducció a l’arqueologia del paisatge. Què és i per a què serveix? Alejandra Galmés
17.50 h Descans
18.10 h Sessió 2. Metodologies per l’estudi del paisatge. Una introducció a les tecnologies d’informació geogràfica. César Parcero

Dissabte, 1 de febrer

9.30 h Sessió 3. L’organització del paisatge de les societats ibèriques. Ignasi Grau
10.20 h Sessió 4. La construcció del paisatge social a l’edat del ferro del nord-oest de la península Ibèrica. César Parcero
11.10 h Descans
11.30 h Sessió 5. Introducció a l’estudi dels paisatges vegetals en el passat. Aproximació als paisatges vegetals de la Mediterrània durant la prehistòria. Llorenç Picornell
12.10 h Sessió 6. Aproximació arqueològica als paisatges rituals i l’estructura simbòlica de l’espai. Ignasi Grau
13.30 h Dinar
15.00 h Sessió 7. Arqueologia del paisatge a les Illes Balears: paisatges illencs i arquitectures ciclòpies. Alejandra Galmés
16.00 h Sessió 8. Els paisatges vegetals i la gestió d’aquests per les comunitats humanes de les Illes Balears durant la prehistòria. Llorenç Picornell
17.00 h Descans
17.15 h Sessió 9. Arqueologia del paisatge a les Illes Balears: el paisatge de Menorca i la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial. Alejandra Galmés
18.00 h Col·loqui amb els participants

Diumenge, 2 de febrer

9.30 – 14.00 h Visita guiada als jaciments de la naveta des Tudons i Cornia Nou

 

 

Organitzadors

UNIVERSITAT INTERNACIONAL DE MENORCA ILLA DEL REI

Institut Menorquí d'Estudis Camí des Castell, 28 07702 Maó

971351500

https://uimir.cime.es/

About the Organizers

A través del web de la UIMIR volem posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2025; esbossarem aquí els sis cursos que formen la vint-i-novena edició de la UIMIR, que podeu veure en profunditat dins d’aquesta web de la nostra institució.

Tots els cursos procedeixen de les peticions que la societat menorquina, a través d’institucions oficials, i de les que les tres universitats que formen el cos acadèmic de la UIMIR ens han anat fent arribar. De l’estudi detingut de la gran quantitat de demandes per impartir cursos que ens han arribat han acabat sortint les decisions finals preses pel Comitè Acadèmic i el Consell Rector de la institució. Aquests dos organismes han triat sis cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants en la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats. Sempre hem buscat que Menorca i la seva gent siguin actors principals de les classes que s'impartiran, que els problemes i les solucions que hi trobareu siguin els més escaients per a la gent de la nostra illa.

La XXIX edició de la UIMIR s’iniciarà el mes de gener de 2025 i els cursos aniran fins al mes de maig; com sempre, els temes que tractarem seran molt variats i de molta actualitat: patrimoni, dret, pedagogia/medicina, ciències i socioeconomia.
El primer curs es farà el darrer cap de setmana de gener, sota el títol d’Arqueologia del paisatge: un recurs per entendre la relació entre patrimoni i territori. En la constant confrontació de la preservació del patrimoni de l’illa enfront d’un territori que també cal conservar i fer sostenible apareixen els dos grans objectius del curs: conèixer millor el paisatge antic i la societat que hi va viure i que el va explotar; i procurar que aquest coneixement ens ajudi a fer més eficaç i sostenible la gestió actual d’aquest patrimoni. Hi intervindran membres de l’INCIPIT/CSIC i de les universitats d’Alacant i de les Illes Balears.

El segon curs tracta temes jurídics de gran importància a la nostra illa, i es farà en dos caps de setmana consecutius de febrer. El títol, Reptes jurídics de les persones grans: contractació responsable i planificació successòria, ens identifica molt bé la temàtica. En el món actual, ple d’estafes i ciberatacs, la gent gran és potser el col·lectiu més vulnerable. Per això s’incidirà especialment en els problemes derivats de les contractacions amb grans empreses subministradores. També, en el camp de les successions patrimonials, es tocarà el tema de les que es produeixen entre particulars o en contextos d’internacionalitat (d’estrangers a Menorca o de menorquins amb béns a l’estranger). Hem considerat també de gran interès fer visibles els mecanismes alternatius al testament, d’acord amb el dret civil de Menorca. Finalment, es tocarà igualment les implicacions successòries derivades de les assegurances de vida o dels plans de pensions. El curs serà impartit per professionals de les universitats de Barcelona i de les Illes Balears.

També tindrà un fort vessant legal el tercer curs, que es farà el quart cap de setmana de març: La regulació de la intel·ligència artificial. Amb la participació de diversos professors de la Universitat de Barcelona, s’aprofundiran temes derivats d’aquesta nova eina des de punts de vista tan variats com el polític i el legal, i s’incidirà en la recent directiva reguladora de la Unió Europea. S’exposaran casos pràctics reals, amb especial esment del ChatGPT i les seves derivacions de tota classe dins la nostra societat. Hi haurà una especial atenció als mecanismes que procuren una protecció adequada dels drets individuals de les persones.

Els aspectes pedagògics i mèdics sempre han estat presents en totes les edicions de la UIMIR, i ara hi seran la darrera setmana de març. En aquest cas ens enfrontem a un tema candent: Educació sexual integral (ESI): l’assignatura pendent. Hi intervindran membres de l’Associació Nacional de Salut Sexual i Discapacitat (ANSSYD), de l’Associació d’Especialistes en Sexologia (AES), de la Federació Societats Sexologia (FESS) i de les universitats de Barcelona i Autònoma de Barcelona. El vessant dual, pedagògic i mèdic, s'entén per què una de les primeres idees del curs és la formació del professorat d’educació primària i secundària en temes d’educació sexual. Es buscarà la forma de poder proporcionar eines de gran eficàcia per a aquests dos col·lectius docents per tal d’impartir els ensenyaments esmentats de manera adequada i didàctica. També s’intentarà anar més enllà i fomentar el treball amb els altres actors implicats en el tema, les famílies i les estructures socials, la societat en general.

Una visió científica, també dual, matemàtiques i biologia, se’ns planteja en el cinquè dels cursos, L’albufera de Menorca amb ulls matemàtics. Durant la segona setmana d’abril professorat de la Universitat de les Illes Balears i de l’IES Cap de Llevant ens faran prendre consciència del fet que les matemàtiques ens envolten en cada moment de la nostra vida diària. Com a aplicació pràctica es farà una sortida a l’Albufera des Grau per veure en directe aquesta estreta i poc coneguda relació entre les diferents formes de la natura (geològiques, animals, vegetals…) i les matemàtiques. L’objectiu final és difondre entre els participants en el curs el coneixement matemàtic suficient per entendre millor el món que ens envolta.

El darrer curs, que es farà els dos darrers caps de setmana de maig, tractarà temes de tipus socioeconòmics aplicats a Menorca. Parlem de Territoris creatius: de la utopia a la realitat. El cas de Menorca, un curs amb professorat de la Universitat de Barcelona i d’Ibertur, una xarxa internacional de Patrimoni, Turisme i Desenvolupament Sostenible. Es faran una sèrie de reflexions sobre Menorca com a territori creatiu i generador d’economia creativa. Es treballarà la interacció entre comunitats creatives menorquines com a element generador de llocs de treball; la creativitat i la innovació són també motors de creixement i de desenvolupament. Es comentarà igualment la capacitat de l’administració pública menorquina per promoure aquesta innovació i creativitat. En diferents debats del curs intervindran, entre d’altres, membres de l’IME, de Menorca Talaiòtica, de Mediterraneum, de Menorca Illa Audiovisual i el director insular d’Educació, Cultura i Patrimoni, a la recerca d’aquesta interacció entre els pols creatius i innovadors menorquins i l’administració.

Els detalls acadèmics, econòmics, horaris i pràctics de tots i cadascun d’aquests sis cursos els teniu dins d’aquesta pàgina web de la UIMIR 2025. No dubtem que un, o més d’un, seran del vostre interès i us hi podreu matricular a través de la infraestructura acadèmica que l’IME posa a la nostra disposició per a aquestes tasques burocràtiques.

Volem, per tant, fer una crida a tothom per tal que la consulta del web de la UIMIR us serveixi per donar satisfacció a les vostres demandes i interessos, que us proporcioni informació i satisfacció personal amb els cursos, i que sigui una eina útil per a la curiositat natural de tots vosaltres, majoritàriament la societat menorquina, cap als temes de més actualitat que veiem, gaudim o patim cada dia. Nosaltres, des de la nostra part acadèmica i social, totes les persones que formen part de la UIMIR, hi continuarem posant el millor del nostre esforç al vostre servei.

Josep M. Fullola Pericot
Director de la UIMIR

How to Register?

Inscripcions

Contact Information

uimir@cime.es

Visitat 41 vegades, 1 Visita avui

Afegeix una ressenya

La teva puntuació per a aquesta llista:

Esdeveniment relacionat

Place de la Loge, Perpinyà, França

4 de April de 2025 A 17 de April de 2025

21:00 A 22:30

04 68 66 30 30

Festival de Música Sacra. Una font lluminosa d’emoció, alegria i obertura al món El Festival de Música Sacra obre les taquilles dels concerts “Florilège” 2025! Us esperen… Llegeix més…

Oficina Ciutadana de la Cultura (antiga Tiquet Rambles), La Rambla, Barcelona, Espanya

11 de October de 2022 A 24 de February de 2023

93 316 10 00

Es busquen projectes culturals per retornar la vida a locals tancats. L’Ajuntament de Barcelona obre una convocatòria destinada a captar projectes culturals per a 9 locals municipals… Llegeix més…

LA DONA QUE EM VESTEIX

L'Auditori de Cornellà, Carrer Albert Einstein, Cornellà de Llobregat, Espanya

11 de November de 2023

20:00 A 21:15

934 74 02 02

Elena Gadel estrena noves cançons i un nou espectacle musical. El Dissabte 11 de Novembre a L’Auditori de Cornellà, de 20:00 a 21:15h. L’artista catalana irromp de nou en el… Llegeix més…