Vídeo
Mapa
Fotografies
Event Descripció
Terrània, 20è Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc, 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre de 2023. A l’antiga església de Sant Francesc de Montblanc.
Terrània, un festival amb projecció internacional. L’any 2003 va veure la llum un projecte il·lusionant nascut de la idea d’organitzar un esdeveniment que donés protagonisme a la ceràmica artística. S’inspirà en models existents en diversos països d’Europa. Tanmateix, des del primer moment va voler marcar un perfil propi, singular.
El coneixement i l’experiència en el món de la ceràmica l’aporten els ceramistes de la Conca de Barberà, implicats des de sempre amb el festival. La capacitat de planificació i organització, i l’acollida a participants i visitants sempre ha estat responsabilitat de l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Montblanc.
El treball conjunt ha donat com a resultat un esdeveniment consolidat que té projecció internacional i dona prestigi a Montblanc en els cercles especialitzats en ceràmica artística arreu d’Europa.
El nivell tècnic dels ceramistes participants, la qualitat de les exposicions, la varietat de les demostracions i dels tallers on prenen part els visitants, l’evolució i la innovació en les activitats paral·leles, la preocupació pels petits detalls i la constant autoexigència en aspectes de gestió, difusió, inscripcions i finançament han fet que Terrània hagi assolit un dels seus objectius fundacionals: ser un referent a Catalunya.
No existia cap festival similar centrat només en la ceràmica artística. Des del primer moment Terrània ha innovat.
No volia ser només una fira, un mercat, pretenia anar més enllà: crear estrets vincles amb aspectes lúdics, pedagògics, folklòrics i d’arrel tradicional. És així com el festival ha aconseguit divulgar l’activitat dels ceramistes, donar valor a l’activitat artística i acostar-la a un públic cada cop més ampli.
L’any 2003 naixia un esdeveniment que havia d’ajudar a allargar la temporada turística d’estiu. Amb el pas del anys, el 2008, es va convertir en el tret de sortida d’un cicle d’esdeveniments de tardor. Terrània fou precursor dels festivals que organitza l’Ajuntament de Montblanc amb l’objectiu de captar públics diversos en moments puntuals de l’any. Clickània, el festival de Playmobil a l’octubre. #Safrània365, que va evolucionar d’una fira al novembre a una programació anual d’activitats lligades a la gastronomia; i Brickània, el festival de Lego, al juny, tenen l’origen en Terrània i per això tots comparteixen el sufix “ània”.
Terrània, un festival amb reconeixement de país
El 12 de maig de 2018 l’Associació Ceramistes de Catalunya (ACC) reconegué l’Ajuntament de Montblanc amb el Premi Artesania de Catalunya. Per la trajectòria de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc.
El premi és una peça única obra de la ceramista de Santa Oliva, Roser Oter, qui ha pres part en diverses edicions de Terrània. El lliurament el va fer Xavier Villas, cap de l’àrea d’Artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Així en un acte presidit per Jordi Marcet, president de l’ACC, i el va rebre la tècnica de turisme de l’Ajuntament de Montblanc. Toñi González, coordinadora de l’esdeveniment des de la primera edició.
Aquest reconeixement fou molt valorat per l’Ajuntament de Montblanc, ja que l’atorguen els ceramistes del país. Així doncs, els qui millor coneixen el sector i els esdeveniments d’aquest tipus que se celebren arreu. L’ACC argumentà el premi en base a la coherència seguida al llarg de les quinze edicions. Així el creixement sostingut i l’evolució en base a una programació àmplia i amb activitats variades.
A partir d’aquell moment tot el material gràfic de Terrània, cartell, full de mà, programa i banderoles, incorpora una inscripció on es fa esment de la concessió d’aquest premi.
El festival ha teixit complicitats amb ceramistes, entitats, administracions i empreses del sector. Precisament l’edició d’enguany serà inaugurada per Rafael Boixadera, director general de Ceràmica Collet, empresa d’Esparreguera a punt de celebrar 150 anys de dedicació al món de la ceràmica. Són fabricants de pastes ceràmiques per a la indústria, terrisseria i ceràmica artística, i argiles naturals de modelar per a manualitats, belles arts i educació i des de la primera edició de Terrània n’és empresa patrocinadora aportant el fang utilitzat en demostracions, tallers i espectacles.
L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 29 de setembre a la tarda i clourà amb el reconeixement a diverses empreses, entitats i persones que han col·laborat amb festival durant aquests vint anys. Es repartiran unes figures commemoratives. A proposta del Museu del Pessebre de Catalunya seran una parella de caganers obra dels mestres escultors de figures de pessebre Joan i Martí Castells Badia, Creu de Sant Jordi 2018.
DESCARREGA’T EL PROGRAMA DE TERRÀNIA 2023
Acurada selecció de participants
Terrània s’ha celebrat sempre a l’antic convent de Sant Francesc. L’espai d’exposició i venda principal ocupa la nau central de l’antiga església del segles XIII-XIV. Un espai únic que condiciona el nombre de participants, una trentena.
Els criteris de tria són senzills:
- Els ceramistes de la Conca de Barberà poden participar cada any perquè Terrània vol ser un aparador dels artistes del territori. La resta de participants poden prendre part al festival durant dos anys consecutius com a màxim. Al tercer han de deixar de participar, però poden tornar al quart. D’aquesta manera es garanteix la rotació i la varietat.
- S’intenta que no es repeteixin característiques similars en l’obra exposada. D’aquesta manera hi ha un ventall més ampli d’obra: estil, tipologia, acabats, materials, tècniques,..
- La procedència dels ceramistes, com més variada, millor. Així el públic pot trobar cada any ceramistes arribats d’indrets diferents.
De totes les edicions celebrades fins ara, els ceramistes que han participat en més edicions són els de la Conca de Barberà. Terrània sempre ha estat un aparador de ceramistes de Catalunya. Hi han pres part 81 artistes, amb una mitjana de més de 4 participacions per ceramista.
D’on han arribat més ceramistes, però, és de França (85). Això sí, l’índex de repetició és molt més baix i la mitjana no arriba a les 2 participacions.
A banda d’aquestes procedències, des de sempre, el festival ha tingut capacitat per atraure participants arribats d’arreu: Alemanya (12), Bèlgica (5), Eslovènia (5), Espanya (29), Estats Units (1), Finlàndia (1), Itàlia (1), Japó (1), Lituània (4), Luxemburg (1), Països Baixos (20), Polònia (1), Portugal (1), Regne Unit (21), Suïssa (7) i Txèquia (7).
Demostracions
L’organització sempre ha tingut clar que el festival ha de servir per acostar la ceràmica al gran públic. Només així es pot donar valor a allò que s’exposa.
A la primera edició ja es van programar demostracions de torn, modelat i rakú, i mai se n’han deixat de fer. Normalment aquestes demostracions han anat a càrrec dels ceramistes participants, el quals de forma voluntària ensenyen la seva tècnica als visitants. Algunes de les peces que han elaborat els ceramistes es conserven com a record de cada edició.
Tallers
Els tallers van néixer com una activitat adreçada als infants. Terrània sempre s’inicia en divendres amb unes activitats al matí i a la tarda dedicades als escolars de la vila, els quals poden gaudir del modelat del fang. Actualment els tallers els coordina el Museu del Pessebre de Catalunya.
Durant el cap de setmana s’hi sumen altes tallers. Mardefang proposa activitats per a adult i infants, i també a quatre mans propiciant el treball en equip entre grans i petits. Amb l’assessorament de monitors es modela el fang i s’acaba realitzant una obra coral feta de la suma de totes les peces realitzades. Aviat es va veure que aquests tallers es podien ampliar a més públic, anar més
enllà de les propostes de caire infantil. I és que el públic adult no es conforma amb gaudir de l’exposició, de comprar alguna peça i de veure les demostracions dels artistes. N’hi havia que demanaven més: la possibilitat de tocar el fang, modelar, crear les seves pròpies peces, pintar-les i coure-les.
Això va fer que es programessin amb èxit i es consolidessin els tallers de rakú, micro-rakú i torn.
COMPRA LA TEVA ENTRADA PELS TALLERS DE CERÀMICA
Exposicions i activitats paral·leles
Terrània es defineix com un festival, va molt més enllà d’un espai de fira. S’enriqueix a partir de les activitats en paral·lel que tenen lloc al recinte principal de Sant Francesc i en altres punts de Montblanc.
Les exposicions tenen una gran importància. Des de la tercera edició es fa una exposició central dedicada a un o diversos artistes. Des de 2015 un territori convidat agafa protagonisme especial dins el recinte de Sant Francesc, enguany estaran ubicats a l’absis de l’antiga església. Hi ha altres espais on s’hi fan exposicions dins la programació de Terrània: el CIAR (Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre), el Museu Comarcal, la sala Sant Miquel i les galeries de ceràmica el Be Negre, Natàlia Ferré i Ester Ramón.
Precisament aquesta 20a edició es caracteritza per la quantitat d’exposicions que estaran a l’abast dels visitants: deu a Montblanc i dues del fons ceràmic de l’Ajuntament de Montblanc que es veuran a Ulldecona i Vimbodí.
Els forns experimentals van ser un signe de Terrània entre 2003 a 2011. Així quan es va començar a construir la nova plaça i el claustre es van haver de deixar de fer. Es recuperà de 2015 a 2019 a les portes de la pandèmia. Acostant així la ceràmica al públic aprofitant el moment espectacular de la cuita i, molt especialment, l’obertura del forn amb les peces incandescents a més de 1000ºC. N’hi ha hagut de forma piramidal, cilíndrica i també de base rectangular. S’han cuit peces de formes variades i que s’han quedat a la vila, com les lletres de “Montblanc” situades al costat de la torre dels Cinc Cantons.
Els forns experimentals s’han acompanyat d’actuacions musicals, del folklore local i també d’espectacles que han fusionat teatre, circ, música, foc i ceràmica. Al llarg dels anys han actuat els Randellaires, l’Small River Dixie, la companyia Passabarret, la Bandarra Street Orkestra, l’Stromboli Jazz Band, The Hot Flowers, Fanglina i Suena Barro.
Organitzadors
Àrea de Turisme i Projecció Exterior de l'Ajuntament de Montblanc
Muralla de Santa Tecla, 54 - 43400 Montblanc (Tarragona)
977 861 733
terrania@montblanc.cat
Contact Information
terrania@montblanc.cat
Visitat 371 vegades, 1 Visita avui